Το RFID είναι τα αρχικά του όρου Radio Frequency Identification, η απόδοση του στα ελληνικά ορίζεται ως «ταυτοποίηση μέσω ράδιοσυχνοτήτων». Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο για αναγνώριση εχθρικών αεροπλάνων. Σήμερα έχει ευρεία εφαρμογή στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων όπως στις συναλλαγές σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ κλπ..
Τα συστήματα RFID απαρτίζονται από δύο κύρια μέρη. Το πρώτο είναι οι πομποδέκτες (transponders) και το δεύτερο είναι οι αναγνώστες (readers). Οι πομποδέκτες είναι μικρά τσιπ που αποτελούνται από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, το οποίο περιλαμβάνει μνήμη ώστε να αποθηκεύει δεδομένα – πληροφορίες και μία κεραία. Το μέγεθος τους μπορεί να είναι όσο ενός κόκκου άμμου. Οι αναγνώστες έχουν ενσωματωμένη μια κεραία και μία μονάδα ελέγχου, με τα οποία ανακτούν τα δεδομένα από τους πομποδέκτες.
Η λειτουργία των συστημάτων RFID είναι απλή και βασίζεται στη δυναμική και αμφίδρομη επικοινωνία των πομποδεκτών και των αναγνωστών. Όταν ο πομποδέκτης βρεθεί στην εμβέλεια της κεραίας του αναγνώστη, η μονάδα ελέγχου επικοινωνεί με ραδιοκύματα με την κεραία του αναγνώστη. Ο πομποδέκτης ενεργοποιείται με τη σειρά του και επιστρέφει τα αναζητούμενα δεδομένα στον αναγνώστη. Έτσι ακριβώς λειτουργούν και οι κάρτες με τσιπ που έχουμε (πιστωτικές και χρεωστικές, σύντομα και ταυτότητες κλπ.). Λόγω της αμφίδρομης επικοινωνίας γίνεται ταχύτατα η ταυτοποίηση και γρήγορα ολοκληρώνεται η συναλλαγή. Αυτό όμως είναι και το αδύνατο σημείο των συστημάτων RFID.
Εμείς όταν κάνουμε συναλλαγή οικιοθελώς πλησιάζουμε την κάρτα μας στον αναγνώστη του καταστήματος, Αλλά τι συμβαίνει αν δεν έχουμε φροντίσει για την προστασία της κάρτας μας και πλησιάσει κάποιος με έναν αναγνώστη στην κάρτα μας; Αντιγράφει τα απόρρητα στοιχεία μας και μπορεί να κάνει ότι κάνουμε και εμείς με την κάρτα μας. Δηλαδή αγοράζει ότι θέλει χρεώνοντας τον λογαριασμό μας, αποσύρει χρήματα από τον λογαριασμό μας κλπ..
Για να αποφύγουμε τέτοιους κινδύνους ,πρέπει να διατηρούμε τις κάρτες μας σε πορτοφόλια και σε θήκες καρτών με ειδικό σύστημα προστασίας RFID. Οπότε αυτά τα ειδικά πορτοφόλια μπλοκάρουν την επικοινωνία του αναγνώστη με πομποδέκτη και εμποδίζουν αποτελεσματικά την κλοπή των απόρρητων στοιχείων μας. Αν δεν θέλουμε να έχουν τρίτοι πρόσβαση στους λογαριασμούς μας και στα απόρρητα στοιχεία μας, οφείλουμε οπωσδήποτε να τα προστατεύσουμε με πορτοφόλια και θήκες που έχουν προστασία RFID.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.